Pego

Hiszpańskie miasteczko Pego, leżące w głąb lądu od Denii, kurortu w północnej Casa Blance, znajduje się w otoczonej przez góry depresji. Pego, będące częścią regionu Alicante zwanego Marina Alta, liczy sobie 10,721 mieszkanców (2006), a swą historią sięga aż do czasów okupacji arabskiej.

Nie ma wątpliwości, że okolice Pego zostały zasiedlone już podczas Epoki Brązu, a w okresie późniejszym przez cywilizacje iberyjskie i rzymskie. Jednakże historia miasta zaczęła się tak na prawdę za czasów Maurów, około 726 roku, kiedy to Pego było ważną arabska enklawą, która stała się częścią królestwa Danii. Następnie podbite przez siły Jaime I Aragońskiego w 1244 roku, Pego zostało zasiedlone przez katalońskich chłopów, a baronia Pego została utworzona w roku 1262. Władzę w mieście sprawowali kolejni członkowie walenckiej szlachty.

W późnych latach XIII wieku, mokradła między Pego a Oliwą przystosowano do uprawy ryżu, rybołóstwa i wypasu. Mimo tego, że ryż stał się głównym źródłem dochodu, Martin I zakazał jego uprawy na mokradłach (1403) i podjął próbę ich uregulowania celem uprawy ziemi. Ostateczne wydalenie pozostałyh „moriscos” (nawróceni na chrześcijaństwo Maurowie) nastąpiło w roku 1609. Przez pewien czas Pego było praktycznie niezamieszkane.

Pod koniec XVIII wieku, wraz z wprowadzeniem rowów melioracyjnych w zewnętrznych częściach mokradeł niektóre ich rejony były nadal rozwijane, aczkolwiek produkcję ryżu podjęto dopiero w 1805 roku kiedy to królewskim zarządzeniem ponownie zezwolono na uprawę zbóż. Mimo iż znaczący obszar mokradeł został przekształcony między 1820 a 1840 rokiem, pozostała część pozostała w stanie nie zmienionym. Jeszcze przed rokiem 1901 uprawy ryżu objęły powierzchnię 382 hektarów, aby w 1945 roku osiągnąć 900 hektarów.

Za czasów mauretańskich, Pego otoczone było murem obronnym, z obowiązkowym zamkiem. Po rekonkwiście, owe fortyfikacje zostały przedłużone i liczyły w sumie 16 wież, z czego większość została zburzona podczas wojny o sukcesję hiszpańską (1701 – 1714). Pozostałości po murze można oglądać w Starym Mieście, gdzie średniowieczne uliczki zachowały swój oryginalny urok.

Co warto zobaczyć będąc w Pego? Na pewno pochodzący z XVI wieku Kościół Arciprestal de Nuestra Senora de Asuncion, wybudowany na ruinach wcześniejszego kościoła, barokową Kaplicę Ecce Homo (XVIII wiek) zaprojektowaną przez walenckiego architekta Fray Fracisco Cabezas. Kościół Sagrada Familia, pustelnię San Jose (XIX wiek), pustelnię San Miguel (XVII wiek), Zamek Ambra (Castillo Ambra) najprawdopodobniej pochodzący z wczesnego XIII wieku oraz Park Przyrodniczy Marjal de Pego-Oliva.

Spośród licznych świąt i festiwali jakie mają miejsce w Pego podczas każdego roku warto wymienić Maurów i Chrześcijan (późny czerwiec), Porrat de Sant Antoni del Porquet (Styczeń), a także Pinyata (pogrzeb sardynki).

Typowe dania kuchni lokalnej to m. in. krewetki w cieście ryżowym, ryż z fasolą, rzepa i paellaz kaczką i węgorzem.